Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΦΑΚΕΣ

Η φακή αποτελεί μια απο τις αρχαιότερες καλλιεργειες ανάμεσα στα ψυχανθή. Κατάγεται απο την νοτιοδυτική Ασία και την λεκάνη της μεσογείου. Ευρήματα αρχαιολογικά σχετικά με την φακή , έχουν βρεθεί απο το 7500 εως και το 6.500 π.Χ. Καλλιεργείται παγκοσμίως σε μία έκταση πανω απο 420 εκατομμύρια στρεμματα και παραγωγής παγκοσμίως 4,6 εκατομμύρια τόνους.
Συνήθως χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση , κτηνοτροφή και για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους μεσω της αζωτοδέσμευσης. Απο τις κυριότερες χώρες παραγωγής φακής , ο Καναδάς παραμένει στην κορυφή και ακολουθεί η Ινδία, η Τουρκία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Αυστραλία, Κίνα, Αιθιοπία, Ιράν, Συρία και άλλες.


ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Lens culinaris Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Η φακή είναι ενα μή απαιτητικό ψυχανθές οσον αφορά τις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία μεγάλη γκαμα απο υψόμετρα και εδάφη. Ωστόσο τα βαριάς σύστασης εδάφη οδηγούν σε μείωση των αποδόσεων και της πρωτεινικής σύστασης. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ενδεχομένως να βλάψουν τα φυτά και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με ακραίες συνθήκες κλίματος.

Η φακή συνήθως δεν χρησιμοποιεί αζωτουχα λίπανση αφού η ίδια αποτελεί λίπασμα κατα την αμειψισπορά. Υπολογίζεται οτι η φακή μπορεί να εμπλουτίσει το έδαφος με Ν με ποσότητες 46-192 κιλά ανά 10 στρέμματα. Ωστόσο, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την βακτηριακη δραστηριοτητα των ριζών του ψυχανθούς, η χορήγηση 1 κιλού Ν ανά στρεμμα καθως και 2,5 κιλών φώσφορού κατα την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ενδείκνυται.


ΦΥΤΕΥΣΗ: Για τις λεπτόσπερμες ποικιλίες 5-8 κιλά σπόρου ανά στρέμμα, ενώ για τις πλατύσπερμες 9-12 κιλά σπόρου ανά στρέμμα. Οι αποστάσεις γιασπορ ά με σπαρτική 25-30 εκατοστά γραμμή από γραμμή.

ΑΠΟΔΟΣΗ: Ανάλογα με την ποικιλία παράγονται 120-220 κιλά/στρέμμα.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:
Στην Ελλαδα υπάρχουν δύο ποικιλίες, η Πελασγία και η Αράχωβα, ωστόσο παγκοσμίως υπαρχουν και άλλες ποικιλίες οπως είναι η petit golden, beluga, le puy, pardina, eston, richlea, laird, macachiados, petit crimson κτλ

ΧΡΗΣΕΙΣ: Χρησιμοποιείται ως εδώδιμο όσπριο μεγάλης θρεπτικής αξίας με υδατάνθρακες 55-60%, λίπος 2%, βιταμίνες της σειράς Β, πρωτεΐνες 20-26%  υψηλής βιολογικής αξίας εφάμιλλης του κρέατος κ.α.

Διατροφική αξία.
 Οι φακές περιέχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτείνης κατα βάρος. Οι κυριότερες πρωτείνες είναι η λυσίνη και η ισολευκίνη ενω οι φακές αποτελουν μία φθηνή πηγή απαραίτητων πρωτεινών σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι κόκκινες φακες περίεχουν μικρότερη συγκέντρωση ινων απο ότι οι πράσινες φακές ενώ τα υψηλά ποσοστά αργών αφομοιούμενων αμύλων κάνουν τις φακές στους ανθρώπους με διαβήτη, πολύ σημαντική τροφή. Τέλος οι φακές είναι μία καλή πηγή σιδήρου και περιέχουν πανω απο το μισό του ημερήσιου επιτρεπόμενου σιδήρου ενός ατόμου σε μία μερίδα φλυτζανιού.