Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Όσπρια:Χρήσιμες πληροφορίες

Αν αναζητάτε μια τροφή που να σας δίνει στο στόμα την πιο γήινη γεύση σε συνδυασμό με μια αίσθηση χορταστικής πληρότητας, αυτή είναι σίγουρα τα όσπρια.

Όλα τους ανεξαιρέτως είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών γι’αυτό αποτελούν κατάλληλο υποκατάστατο του κρέατος ειδικά όταν συνδυάζονται με δημητριακά και ρύζι.

Σε όλη την διάρκεια της διατροφικής μας πορείας από την αρχαιότητα ως σήμερα τα όσπρια κατέχουν εξέχουσα θέση στο ελληνικό τραπέζι.
Τα συναντάμε κυρίως τον χειμώνα βραστά ως σούπες ή μαγειρεμένα γιαχνί.

Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή ορίζει ο ελληνικός πατροπαράδοτος διατροφικός κανόνας που είναι σοφός και ισορροπημένος.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά των οσπρίων. Να έχουν το ίδιο μέγεθος και να είναι φρέσκα. Χρόνος βρασίματος έχουν μέσο όρο 1 ώρα.

Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά και μακροβιοτικά τρόφιμα διότι η συχνή κατανάλωσή τους οδηγεί στη μακροζωία.

Πρέπει να καταναλώνετε αρκετά συχνά. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες που είναι πηγή ενέργειας. Όποιο είδος τους αν επιλέξετε για μαγείρεμα, να ξέρετε ότι είναι πλούσιο και σε κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και φυσικά αντιοξειδωτικά. Ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι. Ακόμη έχουν άφθονες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος, που θωρακίζει την καρδιά .

Επειδή τα όσπρια περιέχουν λυσίνη, όταν συνδυάζονται με ρύζι, αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του φαγητού. Γι’αυτό οι συνδυασμοί με ρύζι συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Θησαυρός της Ελληνικής γης τα όσπρια φημίζονται για την νοστιμιά τους. Όσπρια ιδιαίτερα βραστερά και εύγεστα φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης (ΠΟΠ), ρεβίθια Λάρισας, φακές Εγκλούβης Λευκάδος, γίγαντες Καστοριάς (ΠΟΠ) κ.ά. είναι μερικά από τα όσπρια με ιδιαίτερη πατρίδα όπου το κλίμα τα κάνει μοναδικά.

Εκτός από το παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος των οσπρίων το εθνικό μας πιάτο φασολάδα, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές από την διεθνή κουζίνα και από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος.

Χούμους συνταγή από ρεβίθια που λατρεύουν στην Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, και την Κύπρο.

Σαλάτες με κόκκινα φασόλια από το Μεξικό.

Γαλλική σαλάτα, πιαζ καθώς το γαλλικό Cassulet συνδυασμός φασολιών που ψήνονται σε γάστρα με χοιρινό κότσι, λουκάνικο Τουλούζης και λίπος χήνας καλυμμένα με φέτες χωριάτικου ψωμιού .

Στην Ιταλία συνδυάζονται με μακαρόνια ενώ στην Τουρκία μαγειρεύουν τα φασόλια με αρνί και κόκκινη πιπεριά και άλλες.


Όταν αγοράζετε όσπρια σε συσκευασία ή χύμα προσέχετε τον τόπο παραγωγής τους που αναγράφουν. Προσέχετε ημερομηνίες παραγωγής. Όσο πιο φρέσκα είναι, βράζουν πιο εύκολα. Διαλέξτε αυτά που έχουν ζωηρό χρώμα γυαλιστερή υφή και είναι ψωμωμένα.

Για σωστό μαγείρεμα τα μουλιάζετε 12 ώρες εκτός από τις φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια. Αλατίζετε τα όσπρια στο τέλος του μαγειρέματος. Συμπληρώνετε πάντα χλιαρό νερό κατά την ώρα βρασίματος.

Αυτά λοιπόν είναι τα όσπρια που μπαίνουν πάλι δυναμικά και κερδίζουν εξέχουσα θέση στο διατροφολόγιό μας σε παραδοσιακές και μοντέρνες συνταγές.

Πηγή:http://www.gastrotourismos.gr/?section=1893&language=el_GR&itemid1494=2377&detail1494=1